Energiezuinige wijnkoelkast

Een wijnkoelkast staat dag en nacht aan. Daarom is het verstandig om bij het kiezen van een wijnkoelkast op het energieverbruik van het apparaat te letten. Het energieverbruik wordt aangegeven op het energielabel van de wijnkoelkast. Sinds 1 maart 2021 wordt er een nieuw energielabel gehanteerd. Vroeger liepen de energielabels van A+++ t/m D. Tegenwoordig krijgt een apparaat een label tussen de A en G. Hierbij is A het meest energiezuinig en G het minste. Als je in 2023 een wijnkoelkast kiest, zoek je dus een apparaat met de beste letter. Er zijn veel wijnkoelkasten met label G op de markt, maar er zijn ook zeker met label E of F te vinden. Neem dit mee in je zoektocht naar de beste wijnkoelkast.

Veelgestelde vragen over energiezuinige wijnklimaatkasten

Heb jij een vraag over energiezuinige wijnklimaatkasten? Wij hebben het antwoord!

Wat is een energiezuinige wijnklimaatkast?

Een wijnkoelkast staat dag en nacht aan. Daarom is het verstandig om bij het kiezen van een wijnkoelkast op het energieverbruik van het apparaat te letten. Het energieverbruik wordt aangegeven op het energielabel van de wijnkoelkast. Sinds 1 maart 2021 wordt er een nieuw energielabel gehanteerd. Vroeger liepen de energielabels van A+++ t/m D. Tegenwoordig krijgt een apparaat een label tussen de A en G.

Hoeveel verbruikt een energiezuinige wijnklimaatkast?

Een energiezuinige wijnklimaatkast verbruikt gemiddeld voor 200 klasse A-flessen verbruikt bijvoorbeeld 168 kWh per jaar en kost dus bijna 47 euro per jaar. Een wijnklimaatkast van hetzelfde formaat maar klasse A+ verbruikt al 132 kWh per jaar en kost dus maar zo'n 37 euro per jaar.

Energielabel A voor een wijnkoelkast

Als je een energiezuinige wijnkoelkast zoekt, is het logisch dat je naar een exemplaar met energielabel A zoekt. Volgens de nieuwe strenge regels voor het energielabel is er echter geen enkele wijnkoelkast al zo zuinig dat het dit label krijgt. Een wijnkoelkast met energielabel A is daarom tegenwoordig niet meer te vinden. Als je een energiezuinige wijnkoelkast zoekt, kom je uit bij een apparaat met label E. Dit klinkt niet heel energiezuinig, maar is dat vergeleken met andere modellen zeker wel. Vergeleken met een oude wijnklimaatkast kan een model met energielabel E zomaar €50 schelen op je jaarlijkse energierekening. Op het energielabel vind je bovendien meer informatie dan enkel het daadwerkelijk energielabel. Op het label zie je ook het energieverbruik, hoeveel geluid de wijnkoelkast maakt en wat de capaciteit van de koelkast is. Dit staat uitgedrukt in aantal flessen. Ook staat er een QR code op het label. Als je deze scant kom je in een database met uitgebreide informatie over het apparaat terecht. Zo maak je goed geïnformeerd je keuze.

Wat is het energieverbruik van een wijnkoelkast?

Het is bij het kiezen van een wijnkoelkast dus goed om op het energielabel te letten. Maar hoeveel verbruikt zo’n wijnkoelkast nou gemiddeld? Hoeveel een wijnkoelkast verbruikt, hangt onder andere af van het energielabel en het formaat van de wijnklimaatkast. Gemiddeld verbruikt een wijnklimaatkast tussen de 120 en 150 kWh per jaar. Hierbij maakt het ook verschil hoe koud je de wijnklimaatkast zet. Bij een lagere temperatuur moet de wijnkoelkast immers harder werken om de temperatuur te behouden. De verschillen tussen een nieuwe wijnkoelkast met energielabel G en eentje met energielabel E zijn relatief klein. Het verschil is groter als je een nieuwe wijnkoelkast vergelijkt met een oud model.

Op welke temperatuur bewaar je wijn in de wijnklimaatkast?

Op welke temperatuur je de wijnklimaatkast instelt, hangt af van de soort wijn die je in de wijnkoelkast bewaart. Witte wijn bewaar je bijvoorbeeld op een lagere temperatuur dan rode wijn. Ook zit er een verschil tussen bewaartemperatuur en serveertemperatuur. Daarom hebben de meeste wijnklimaatkasten een groot temperatuurbereik. Een bereik tussen de 5 en 20 graden Celsius is gemiddeld, maar er zijn ook wijnkoelkasten waar het temperatuurbereik anders ligt. Daarbij kan er ook nog verschil zitten tussen verschillende temperatuurzones binnen één wijnkoelkast. Heb je een bepaald type wijn dat jij graag in de wijnkoelkast wil bewaren? Controleer dan altijd wat de optimale temperatuur van dit type wijn is en kies een wijnkoelkast uit die hierop aansluit.

De beste energiezuinige wijnklimaatkast

Bij het kopen van een nieuwe wijnklimaatkast is het verstandig om naar het energielabel te kijken. Dit kan, helemaal in vergelijking met een oude wijnkoelkast, behoorlijk wat schelen op je energierekening. Een energiezuinige wijnkoelkast herken je aan energielabel E. Er zijn diverse wijnkoelkasten om uit te kiezen als je een energiezuinige wijnklimaatkast zoekt. Kijk dus ook zeker naar de andere eigenschappen om de beste energiezuinige wijnklimaatkast voor jou te vinden.